Lions jótékonysági koncert Kecskeméten

Erős Laura zenét szerető családban él: édesapja kórustag volt, nagyapja trombitázott és szájharmonikán is tudott játszani, míg nagybátyja az Operaház oboaművésze. A látásmaradvánnyal élő ifjú hölgy életében is fontos szerepet tölt be a muzsika. Már ötéves korában zongorázott, azután a Szolnoki Ádám Jenő Zeneiskolában Nick Andrea tanítványa lett. Értő „kezek alá került”, hiszen tanárának mestere egy vak zongoraművész volt. „Rátettem a kezére a kezem, úgy tanultam tőle a zongorázást, otthon pedig gyakoroltam és az újszászi vizsgán is jól teljesítettem” – emlékezett vissza Laura az első zongoraóráira egy korábbi interjújában.

Tehetségére nem csak szülei, hanem a szakemberek is felfigyeltek, ezért tanulmányait később a Szolnoki Bartók Béla Alapfokú Művészeti Iskolában folytatta. Emellett a szolnoki református gyülekezetben is szolgálni kezdett: az istentiszteletek közös énekeit orgonán kísérte. Közben játéka szépen fejlődött. Több versenyen is részt vett, 2018-ban egy országos megmérettetésen különdíjas lett, és ugyanebben az évben elnyerte iskolája Mezriczky-díját.

Az elmúlt négy évben Laura Kecskeméten, a Kodály Iskola diákja volt, ahol Révész László orgonaművész tanította. „Rendkívül nyitott, kedves lány és persze nagyon tehetséges, jó fülű, abszolút hallású. Természetesen a betegsége okoz neki nehézséget, emiatt speciális oktatásban kellett részesíteni, hangfelvételek útján tanulta a műveket. Nagyon örülök, hogy kántori szolgálatra készül, s hogy tanulmányait a következő években folytatja. Áldás lesz Ő, ahova majd az élet viszi!” – jellemezte őt tanára, aki nem csak a sikeres érettségijéig kísérte növendékét, hanem a csütörtöki koncert közben is segítette.

A hangverseny első perceiben Erős Laura Johann Sebastian Bach, Liszt Ferenc és Gaston Bélier egy-egy darabját szólaltatta meg. A folytatásban Tabajdi Ádámorgonajátékában gyönyörködhettek a református templomban szép számban megjelent zeneszeretők. A fiatal magyar orgonista nemzedék egyik legkiválóbb muzsikusa a Zeneakadémián, majd a Párizsi Conservatoire-on tanult, jelenleg a Zeneakadémia doktori iskolájának hallgatója. A párizsi Notre-Dame székesegyház orgonista gyakornokaként és a Szapporói Kitara Koncertterem rezidens orgonistájaként szerzett széleskörű nemzetközi tapasztalatokat. Magyarország nagy székesegyházai és a Müpa mellett a közönség hallhatta őt a versailles-i Királyi Kápolna zenei sorozatainak közreműködőjeként, a chartres-i katedrálisban és Japán jelentős koncerttermeiben. 2021-ben elnyerte a 13. Toulouse-i Nemzetközi Orgonaverseny első díját és közönségdíját. 2020-ban szimfonikus-zenekari átiratokkal, köztük Bartók Táncszvitjének saját orgonaátiratával jelent meg első lemeze.

Kecskeméti koncertjét is egy általa készített átirattal kezdte, Franz Schubert V. szimfóniájának első tételét játszotta. Ezt követően műsorában Johannes Brahms-, Robert Schumann- és Felix Mendelssohn-Bartholdy-művek következtek, majd előadásában francia szerzők, Maurice Duruflé, César Franck és Louis Vierne kompozíció csendültek fel. A közönség vastapssal jutalmazta a két orgonista játékát, ezt megköszönve Tabajdi Ádám egy Bartók-darabbal zárta a hangversenyt.

A Hírös7 Classic Fesztivál keretében szervezett koncert egyúttal az Első Kecskeméti Lions Club jótékonysági rendezvénye is volt. A Lions egy önkéntes alapon szerveződő nemzetközi közösség, amelynek a világon összesen közel 1,5 millió tagja van. Magyarországon és további 205 országban elsősorban a látás megőrzése, a látássérültek segítése, a környezetvédelem, az éhség elleni küzdelem, a cukorbetegség megelőzése és a gyermekrákban szenvedők érdekében tevékenykedik. A kecskeméti az első vidéki klubok között, 1990. május 12-én alakult, tagjai azóta egymást erősítve végzik jószolgálati munkájukat. A csütörtök esti koncerten befolyt adományt – több mint 157 ezer forintot – Erős Laura tanulmányainak támogatására fordítják. Az orgonistának, kántornak készülő ifjú hölgy ugyanis szeptembertől a Károli Gáspár Református Egyetem nagykőrösi karán működő Hittanoktató és Kántorképző Intézet hallgatója lesz.


Képgaléria


Hogyan lehet Lions Club tag?

A lions klubtagok idejüket és a képességeiket felajánlva segítik, erősítik a közösségeiket. A Lion a jószolgálati munka tapasztalatain keresztül új képességeket szerezhet, tartós barátságokat köthet, találkozhat igazi kihívásokkal, és sokat tanulhat, fejlődhet a feladatok megoldása során.

További információk a belépésről vagy Lépj velünk kapcsolatba